Semințele de susan sunt bogate în nutrienți esențiali precum calciu, magneziu, fier, fibre, proteine și vitamine (inclusiv B, D, E).
Descriere:
Semințe de susan alb sunt bogate în proteine, vitamine și minerale, se pot consuma ca atare sau hidratate, amestecate în musli, iaurt sau kefir, dar se pot folosi și în diverse rețete de dulciuri, prăjituri sau cozonaci.
Susanul este una dintre cele mai vechi culturi de oleaginoase cunoscute, fiind cultivat de peste 3000 de ani. Femeile din Babilonul antic consumau halva (amestec de miere și semințe de susan) pentru a-și prelungi tinerețea și frumusețea, iar soldații romani mâncau aceste semințe pentru a dobândi putere și energie. Ele sunt un ingredient important în bucătăriile tradiționale ale multor popoare, fiind folosite în general în produsele de panificație sau de patiserie, dar și în diferite salate sau preparate culinare, întregi, sub formă de făină sau ca tahini (pastă din semințe de susan). Sub formă integrală, au un conținut foarte ridicat de proteine, vitamine (vitamine din complexul B, vitamina E) și minerale (calciu, fier, magneziu și zinc), antioxidanți (sesamin, sesamolin, sesamol, lignani), acizi grași esențiali Omega 6, dar pentru a fi asimilate este necesar să fie râșnite sau prăjite.
Beneficii:
Datorită conținutului ridicat de grăsimi mononesaturate, semințele de susan scad nivelul de colesterol „rău” (LDL) și îți curăță vasele de sânge de sedimentele grase. Astfel, inima ta va fi protejată de boli precum ateroscleroza, iar circulația sângelui va fi îmbunătățită. Semințele de susan reglează tensiunea arterială, care la rândul ei poate provoca diverse boli cardiovasculare complicate.
S-a dovedit că zincul stimulează creșterea densității minerale a oaselor și ajută la sănătatea sistemului osos. Un studiu recent a demonstrat o corelație directă între deficiența de zinc și osteoporoza din zona șoldului și a coloanei vertebrale. În plus, semințele de susan reprezintă o importantă sursă de calciu – un mineral cunoscut pentru faptul că este esențial pentru sănătatea oaselor și prevenirea afecțiunilor sistemului osos.
Artrita reumatoidă este o afecțiune care se manifestă la nivelul articulațiilor. În general, această boală apare după vârsta de 40 de ani, însă nu trebuie să aștepți până atunci pentru a o preveni. Începe să consumi în mod regulat semințe de susan, întrucât conțin cupru – un microelement care acționează ca un antiinflamator și păstrează sănătatea articulațiilor.
Datorită magneziului și altor elemente nutritive, susanul, și mai ales uleiul de susan, s-a demonstrat că este eficient în combaterea diabetului. Cercetările au concluzionat că înlocuirea uleiului comestibil clasic cu cel de susan ajută în cazul diabeticilor hipertensivi.
Valori nutriționale / 100 g:
Energie: 2710 kJ / 656 kcal
Proteine: 23 g
Grăsimi: 60 g, din care acizi grași saturați: 6.7 g
Carbohidrați: 2.1 g, din care zaharuri: 1.6 g
Fibre: 7.9 g
Sare: 0.03 g
Conținutul de sare se datorează exclusiv prezenței sale în mod natural în produs.
Condiții recomandate de depozitare: A se păstra la loc uscat, răcoros și ferit de lumină.
Țara de origine: India.