Prezentare generală:
Efectele pozitive ale expandarii pot fi acelea ca, prin supunerea cerealelor la temperaturi foarte inalte, se elimina anumite toxine si se reduce numarul de microorganisme prezente in mod natural in sau pe cereale, si in plus, s-a observat o usoara crestere a nivelului de fier in produsul finit. Reactiile chimice ale cerealelor din timpul procesului de expandare au si efecte de loc imbucuratoare: un nivel crescut de amidon, care desensibilizeaza celulele oganismului la insulina (potential risc de diabet); disparitia lizinei, un amino-acid esential care contribuie la absorbtia calciului si la cresterea masei musculare; simplificarea amidonului complex, fapt ce poate dauna sanatatii dintilor; cresterea indicelui glicemic; distrugerea vitaminei A (beta-caroten); denaturarea proteinelor continute de cererale.
Proprietăți:
Semintele de amaranth sunt bogate in proteine (15-18%) si contin cantitati respectabile de lisina si methionina, 2 aminoacizi esentiali care nu sunt de obicei intalniti in cereale. Sunt bogate in fibre si contin calciu, fier, potasiu, fosfor si vitaminele A si C:
- fibre de 3 ori mai multe decat in grau;
- fier de 5 ori mai mult decat in grau;
- calciu de 2 ori mai mult decat in lapte.
Contine 16% proteine pure si este lipsit de gluten.
Recomandări:
In perioada sarcinii si a lactatiei este foarte recomandat consumul regulat de amaranth. De asemenea este foarte indicat daca sunteti vegetarian, daca urmati o dieta fara alimente ce contin gluten, daca incercati sa mancati sanatos pentru sanatatea inimii sau urmati un regim alimentar diabetic. Este un ingredient unic si neobisnuit dar in acelasi timp dar cu o mare valoare nutritiva. Daca in trecut acesta era consumat de catre razboinici si atleti deoarece le conferea energie si le imbunatea performantele, astazi el are o gama mult mai larga de recomandari si consumatori. Amaranthul are un profil nutritional iesit din comun si anume ne ofera fibre dietetice, calciu, fier, vitamine, minerale, lisina, cisteina precum si aminoacizi si proteine bune. Are un continut foarte redus de sodium, iar grasimile saturate lipsesc cu desavarsire.