Tapioca este o alternativă sigură pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten.
Descriere:
Perlele de tapioca sunt un aliment folosit pe scară largă în alimentație ca agent de îngroșare, în budinci dulci sau sărate, deserturi, piftii, supe, sosuri sau creme. Este bogat în amidon și zaharuri ușor asimilabile, lipsit de gluten și aproape complet lipsit de proteine, fiind unul dintre cele mai pure alimente pe bază de amidon. Se obține din partea fibroasă a rădăcinii de manioc/casava (cassava în engleză / lat. Manihot esculenta), plantă originară din America de Sud. Prin umezirea acesteia și presare sub presiune printr-o sită, se obțin perlele de tapioca, ingredient în multe deserturi asiatice (falooda, kolak, budinci, băuturi dulci).
Cassava (Manihot esculenta), numită și manioc, este un arbust originar din America de Sud, ale cărui rădăcini bogate în amidon erau un aliment de bază încă din perioada precolumbiană. Adus în Africa de comercianții portughezi, din Brazilia, este acum și aici, alături de porumb, un aliment de bază. Rădăcina de cassava produce mai multă energie (ca hrană) pe unitatea de teren decât orice altă cultură, reprezentând astăzi hrana de bază pentru aproximativ 500 de milioane de oameni. Din punct de vedere nutrițional, este o sursă foarte bogată în carbohidrați, dar are un conținut mic de proteine, minerale și vitamine. Amidonul de cassava conține 70% amilopectină și 20% amiloză, iar prelucrat termic este digerabil în proporție de peste 75%. Tradițional, tuberculii de cassava sunt utilizați în alimentație, după o atentă prelucrare (necesară îndepărtării antinutrienților conținuți, în special în varianta amăruie de cassava), pentru obținerea unor băuturi alcoolice, similar cartofilor fierți sau prăjiți, ori sub formă de făină în pâine și produse de patiserie.
Beneficii:
nu conține gluten
se digeră ușor
are calități antiseptice, cicatrizante și dezinfectante asupra sistemului digestiv
susține sănătatea inimii
este o sursă săracă în sodiu
sursă de calciu: o cană de perle de tapioca conține 30,4 mg de calciu
prin fierbere în apă sau lapte, consistența ei devine asemănătoare cu a gelatinei, folosindu-se la prepararea deserturilor cu fructe sau a răciturilor rapide cu legume
Ingrediente: tapioca
Preparare:
Perlele de tapioca trebuie ținute circa 10-15 minute în apă sau lapte vegetal, până când se înmoaie, după care se gătesc pe foc mic alte 10-15 minute, adăugând arome după gust (de ex.: vanilie, pudră de roșcove etc.). Când amestecul este îngroșat, se ia de pe foc, se toarnă într-un vas plat sau în boluri mici și se lasă să se răcească. Se decorează cu fructe uscate, nucă de cocos rasă etc.
Valori nutriționale /100 g:
Energie: 1485 kJ / 350 kcal
Proteine: 0,56 g
Grăsimi: 0,5 g, din care acizi grași saturați: 0,1 g
Carbohidrați: 86 g, din care zaharuri: 0,5 g
Fibre: 2,9 g
Sare: 0,1 g
Atenționări: Produs într-o unitate care ambalează și procesează făină din cereale, muștar, soia, nuci, alune, semințe de susan, țelină.
Condiții recomandate de depozitare: A se păstra într-un loc uscat și răcoros, ferit de umiditate și lumină directă.
Țara de origine: Thailanda
Prezentare: 500 g