Quinoa este o specie de talpa-gastei considerata cereala dar inrudita cu sfecla si spanacul, originara din America de Sud, unde creste la mari altitudini (chiar la 4000 de m).
In starea lor naturala, semintele sale mici si relativ rotunde sunt acoperite de un strat de saponine cu gust amar datorita caruia sunt evitate de pasari, necesitand astfel o protectie minima pe parcursul cultivarii.
Pot avea variate culori, de la alb la rosu sau negru, au un continut redus de acizi grasi saturati si unul foarte mic de colesterol si sodiu, sunt o sursa buna de vitamina B9, magneziu si fosfor si una foarte buna de mangan.
Semintele de quinoa se prepara prin fierbere sau, mai rar, prin prajire si poate fi utilizata in preparate culinare asemeni orezului (budinci, pilafuri, risotto, salate, etc) dar, spre deosebire de acesta, are un continut de amidon redus, astfel incat dupa fierberea sa rezulta un preparat afanat, mult mai putin lipicios/cleios.
Se poate fierbe quinoa in de 2-3 ori mai multa apa cu putina sare sau, mai bine in supa de legume timp de 15-20 de minute, acoperita, la foc mic, adaugandu-se amestecand in lichidul care fierbe. Dupa fierbere, vasul se ia de pe foc si se lasa acoperit pentru ca semintele sa absoarba tot lichidul.
Energie: 1489kJ / 353kcal;
Proteine: 14g;
Grasimi: 6.1g din care acizi grasi saturati: 0.7g;
Carbohidrati: 57g din care zaharuri: 0;
Fibre: 7g;
Sare**: 0.01g.
**Continutul de sare se datoreaza exclusiv prezentei in mod natural a sarii in produs.