Seminte decorticate / decojite de floarea-soarelui in gama de produse Kotys, ambalate in Romania pentru asociatia Quasar. Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa foarte buna de fibre alimentare, proteine, acizi grasi omega 6, vitamine (E, B1, B6, B9 (acid folic)) si minerale (de mangan, cupru, magneziu, seleniu, fosfor) si fitosteroli, ele putandu-se consuma ca atare sau hidratate, amestecate in musli, iaurt sau kefir, dar se pot folosi si in diverse retete de dulciuri, prajituri sau cozonaci.
Floarea-soarelui (Helianthus annuus) are o istorie deosebita ca planta de cultura. in urma cu aproximativ 5000 de ani era o sursa de hrana bogata in grasimi pentru nativii din zona de astazi a Mexicului, dar, adusa in Spania la inceputul secolului al XVI-lea, a fost cultivata in Europa initial ca planta ornamentala. Ajuns in Olanda, Petru cel Mare a apreciat-o in mod deosebit si a luat cu el seminte de floarea-soarelui in Rusia, unde a inceput sa fie cultivata incepand din jurul anului 1700 ca sursa de ulei neinterzis de postul Bisericii Ortodoxe. Abea in al treilea deceniu al secolului XIX, uleiul de floarea-soarelui era fabricat pe scara larga in Rusia.
Energie: 2407kJ / 580kcal;
Proteine: 24g;
Grasimi: 44g, din care acizi grasi saturati: 4.4g;
Carbohidrati: 19g, din care zaharuri: 2.3g;
Fibre: 6g;
Sare: 0g.
Tara de origine: Moldova.