Sursă foarte bună de fibre alimentare, proteine, acizi grași omega 6, vitamine, minerale și fitosteroli.
Descriere:
Semințe decorticate / decojite de floarea-soarelui în gama de produse Kotys, ambalate în România pentru asociația Quasar.
Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă bogată de grăsimi sănătoase (acizi grași Omega-6), fibre, proteine vegetale, vitamine (în special vitamina E) și minerale (magneziu, seleniu, zinc). Acestea aduc beneficii pentru sănătatea inimii, funcționarea mușchilor și a sistemului nervos, acționează ca antioxidanți puternici, ajutând la protejarea celulelor și la reducerea riscului de boli cronice și cancer. Pot fi consumate ca gustare, adăugate în salate sau în alte preparate culinare, fiind importante pentru o dietă echilibrată, dar consumul trebuie să fie moderat, conform unei porții recomandate.
Floarea-soarelui (Helianthus annuus) are o istorie deosebita ca plantă de cultură. În urmă cu aproximativ 5000 de ani era o sursă de hrană bogată în grăsimi pentru nativii din zona de astăzi a Mexicului, dar, adusă în Spania la începutul secolului al XVI-lea, a fost cultivată în Europa inițial ca plantă ornamentală. Ajuns în Olanda, Petru cel Mare a apreciat-o în mod deosebit și a luat cu el semințe de floarea-soarelui în Rusia, unde a început sa fie cultivată începând din jurul anului 1700 ca sursă de ulei neinterzis de postul Bisericii Ortodoxe. Abea în al treilea deceniu al secolului XIX, uleiul de floarea-soarelui era fabricat pe scară largă în Rusia.
Ingrediente: 100% semințe decojite de floarea soarelui.
Valori nutriționale/100g:
Energie: 2407kJ / 580kcal;
Proteine: 24g;
Grăsimi: 44g, din care acizi grași saturați: 4.4g;
Carbohidrați: 19g, din care zaharuri: 2.3g;
Fibre: 6g;
Sare: 0g.
Alergeni: poate conține urme de cereale cu gluten, muștar, soia, nuci, alune, semințe de susan, țelină.
Țara de origine: Moldova.