Zahar brun din florile palmierului de cocos, extras astfel incat pastreaza si vitaminele si mineralele nectarului acesteia. Gustul sau aparte, usor asemanator cu melasa, dau o aroma deosebita produselor in care este inglobat. Este nerecomandat diabeticilor si pentru cure de slabire, avand in compozitie in principal zaharoza. Din acest punct de vedere este asemanator zaharului din trestie, avand si aceelasi continut energetic, dar cel de cocotier este totusi mai natural si mai sanatos. Zaharul de nuca de cocos, este obtinut din seva bobocilor de floare de palmier de cocos.
Se foloseste ca inlocuitor pentru zaharul traditional si, deoarece este usor de caramelizat, este recomandat in special in acest scop (spre exemplu, mere caramel).
Prin comparatie cu zaharul obisnuit sau cu siropul de porumb, care nu contin nutrienti vitali organismului uman, zaharul de cocos contine anumite cantitati de substante nutritive, in principal minerale (de: fier, zinc, calciu, potasiu), o serie de acizi grasi cu lant scurt, polifenoli si antioxidanti. Continutul sau de inulina, fibra ce poate incetinii absorbtia glucozei, explica de ce indicele sau glicemic este mai mic decat al zaharului alb. In plus, procesul de obtinere al siropului si al zaharului de cocos este unul mult mai natural si nu implica folosirea agentilor de albire sau a conservantilor.
Energie: 1643 kJ / 387 kcal
Proteine: 1 g
Grasimi: 0.17 g, din care acizi grasi saturati: 0.17 g
Carbohidrati: 95.3 g, din care zaharuri: 95.3 g
Sare: 0.45 g.