Descriere:
Xilitolul, cunoscut și sub numele de „zahăr de mesteacăn”, este un îndulcitor obținut din lemnul arborilor de foioase, în principal mesteacăn. Xilitolul este o substanță naturală utilizată ca înlocuitor pentru zahărul alb. Indicele glicemic al xilitolului este apropiat de 8, ceea ce înseamnă că este procesat în organism cu un nivel minim de insulină, iar valoarea sa energetică este de numai 240 kcal la 100 g sau 12 kcal per linguriță (5 g). Xilitolul este produs fără utilizarea drojdiei. Xilitolul nu fermentează și nu caramelizează.
Beneficii pentru sănătate:
Aport caloric redus: Are cu aproximativ 40% mai puține calorii decât zahărul, fiind util în dietele de slăbit.
Indice glicemic scăzut: Nu afectează semnificativ nivelul zahărului din sânge, fiind potrivit pentru diabetici.
Sănătatea orală: Ajută la prevenirea cariilor prin inhibarea creșterii bacteriilor bucale și stimulează producția de salivă, ajutând la menținerea sănătății dinților.
Sursă naturală: Este extras din surse vegetale, fiind o alternativă la îndulcitorii artificiali.
Ingrediente: 100% xilitol (îndulcitor)
Valoare energetică/100g:
Valoare energetică: 1000 kJ/240 kcal
Grăsimi: 0 g, din care acizi grași saturați: 0 g
Carbohidrați: 99,8 g, din care zaharuri: 0,2 g, din care polioli: 98,5 g
Proteine: 0 g
Sare: 0,01 g
Mod de utilizare:
- ca îndulcitor de masă, unde o linguriță de xilitol corespunde la aproximativ 1 linguriță de zahăr alb.
- pentru îndulcirea mâncărurilor, deserturilor, băuturilor
- pentru copt, ținând cont de faptul că xilitolul nu este un nutrient pentru drojdie și că este foarte higroscopic și nu se caramelizează.
Avertisment: Consumul în cantități excesive poate avea efect laxativ. Nu administrați copiilor sub 3 ani.
Condiții recomandate de depozitare: A se păstra într-un loc uscat, la o temperatură sub 25 de grade Celsius.
Țara de proveniență a ingredientelor: Finlanda