Recomandări
Ca adjuvant în infecții ale tractului urinar (cistită, pielită), oligurie, litiază renală, colici, flatulență, indigestii, afecțiuni stomacale (elimină gazele, întărește stomacul), insomnii datorate stărilor de tensiune și îngrijorare, afecțiuni ale pielii și sângelui. Este un remediu eficient în cazul acumulării lichidului în organism datorită afecțiunilor cardiace, hepatice. Reduce durata nașterii, ajută contracțiile mamei. Multe studii asupra acțiunii diuretice a uleiului de ienupăr arată că acționează prin intensificarea filtrării glomerulare, eliminând astfel surplusul de sodiu și clor. Intră rapid în sânge și este eliminat prin rinichi, transportând cu el o cantitate mare de apă, în caz de retenție de lichid.
Ingrediente
- alcool etilic
- ulei de ienupăr
- ulei de cimbru
- ulei de lavandă
Mod utilizare
A. Băi: Adăugați 10-15 picături în apa de baie generală sau în apa pentru baia de șezut, de mâini și de picioare. Baia durează 15-25 de minute. Reconfortează și revitalizează întregul organism.
B. Inhalații: Adăugați 10 picături în 100 ml apă fierbinte și inspirați vaporii care se degajă. Înfășurați capul cu un prosop care să cuprindă și vasul, spre a menține vaporii într-un volum redus. Inspirați adânc, la început pe nas, apoi pe gură, după care aburiți urechea și capul, spre a elimina blocajele de circulație sanguină și limfatică. Reluați acest procedeu, de 2-3 ori pe zi, în bolile acute. În bolile cronice, inhalația se face seara, înainte de culcare. În timpul zilei, evitați diferențele mari de temperatură a aerului.
C. Comprese: Înmuiați în apă fierbinte tifonul în patru straturi, cu o suprafață suficient de întinsă pentru a acoperi în întregime aria supusă acestei proceduri, stoarceți-l atât cât să nu picure și impregnați-l cu 20 de picături Favicomplex de ienupăr. Înveliți zona bolnavă cu această fașă, iar deasupra trageți o folie subțire de plastic. Mențineți compresa de seara până dimineața, preferabil acoperită cu o pătură sau cu o flanelă, spre a păstra o temperatură ridicată, constantă.
D. Uz intern:1) 3-4 picături la un pahar cu ceai cald, de 2-3 ori/ zi
2) 3-4 picături pe o linguriță de miere
Reacții adverse
Evitați supradozarea. Nu depășiți 40 de picături pe zi (administrare internă, băi, comprese, inhalații). Folosirea abuzivă ar putea provoca iritații locale ce favorizează dezvoltarea inflamațiilor acute sau a spasmului bronșic.
Contraindicații
Boli de rinichi