Ciuperca chaga este un adapogen ce sustine reechilibrarea organismului si are efecte benefice asupra sistemului nervos, a sistemului imunitar, a tractului gastrointestinal, a sistemului cardiovascular si a sistemului endocrin.
A dovedit efecte anticancerigene si actiune antidepresiva benefica si in cazul epuizarii glandelor suprarenale, ne ajuta sa facem fata stresului si sa ne mentinem sanatatea pe parcursul sezonului rece si al gripei.
Pentru a beneficia de cat mai multe dintre efectele terapeutice ale ingredientelor active din ciupercile chaga, trebuie avut in vedere faptul ca acestea sunt „inchise” in peretii celulari ai ciupercii, nedigerabili datorita continutului lor ridicat de chitina.
Traditional, ciupercile chaga sunt macinate sub forma de pulbere fina din care se prepara apoi o bautura similar cafelei sau ceaiului, dar fierberea care nu se realizeaza la presiuni ridicate (480 psi / 4,0 MPa) determina in timp dezintegrarea beta-glucanilor, limitand astfel potentialul terapeutic al preparatului.
In plus, fitosterolii, acidul betulinic si betulina sunt insolubile in apa si deci nu sunt prezente in extractul realizat cu apa fierbinte.
In cazul administrarii de anticoagulante („medicamente pentru subtierea sangelui”) sau de medicamente pentru diabet, fiti atenti in cazul in care doriti sa administrati simultan si ciuperca chaga. Un raport sustine ca aceasta ar putea inhiba agregarea plachetara, iar un raport in vitro sustine ca ciuperca chaga ar putea scadea nivelul de zahar din sange!
Nu se recomanda administrarea pulberii chaga in timpul sarcinii, in alaptare si copiilor sub 12 ani!
Nu depasiti doza zilnica recomandata!
Valori nutritionale |
UM |
/100 g |
Energie |
kcal |
310 |
Lipide |
g |
1,7 |
Carbohidrati |
||
zaharuri |
g |
14,5 |
Fibre |
g |
67,5 |
Proteine |
g |
2,4 |