Semințele de chia sunt cunoscute ca un superaliment, fiind o sursă bogată de fibre, proteine complete (cu toți aminoacizii esențiali), acizi grași Omega-3, antioxidanți, vitamine și minerale.
Descriere:
Semințe de chia din gama de produse „Kotys”, un produs 100% natural. Semințele de chia se digeră repede chiar sub formă integrală și au un ușor gust de nucă, putând fi servite crude sau adăugate, întregi sau măcinate, în diverse preparate: topping-uri sau piureuri, cereale pentru micul dejun, batoane energizante, iaurt, pot fi preparate sub formă gelatinoasă sau consumate crude.
Când sunt înmuiate, dezvoltă un strat de gel mucilaginos care oferă băuturilor pe bază de chia o textură distinctă și poate înlocui în rețete 25% din necesarul de ouă și ulei, asigurând și alți nutrienți (prin înmuiere se declanșează procesul germinării, în urma căruia o parte dintre nutrienții din semințe se descompun în forme chimice simple, mai ușor de digerat și de asimilat în organism).
Salvia hispanica, cunoscută sub numele de chia, este o specie de plantă din familia mentei (Lamiaceae), originară din centrul și sudul Mexicului și Guatemala, cu înălțime de până la 1,75 m, flori purpurii sau albe și semințe mici ovoide, cu diametrul de circa 1 mm și culoare maro, gri, neagră sau albă, grupate sub formă de spic.
Este o plantă anuală cultivată de mayași și de azteci în perioada precolumbiană. Aztecii o foloseau pentru protejarea și vindecarea articulațiilor și, conform legendei, curierii de război din acea perioadă își asigurau aportul energetic în lungile marșuri doar cu semințe de chia purtate într-un săculeț mic la brâu.
Valoarea nutrițională ridicată a semințelor de chia și puterea lor mare de absorbție a apei (de peste 9 ori greutatea lor), apă pe care apoi o eliberează lent organismului, făceau ca o lingură de semințe să susțină eforturile unui alergător aztec pe durata unei întregi zile.
Din punct de vedere nutritiv, semințele de chia au un conținut foarte mare de fibre, atât solubile, cât și insolubile, sunt bogate în acizi grași Omega 3, proteine și antioxidanți, au un conținut ridicat de vitamine B1 și B3, și minerale (mangan, fosfor, magneziu, calciu, fier și zinc). Din totalul de 25-30% ulei extractibil din semințele de chia, 55% sunt acizi grași Omega 3 (inclusiv acid alfa-linolenic (ALA)), 18% Omega 6, 6% Omega 9 și 10% grăsimi saturate. Deși sunt bogate în uleiuri, datorită conținutului mare de antioxidanți pot fi păstrate un timp îndelungat fără să râncezească.
Beneficii:
Sunt energizante – puternic hidrofile (absorb apă), semințele de chia asigură hidratarea organismului, mărind rezistența acestuia la efort, scăzând incidența crampelor musculare și prevenind pierderile electrolitice;
Protejează articulațiile – acizii grași Omega 3 și antioxidanții pe care îi conțin au marcante proprietăți antiinflamatoare;
Previn apariția diabetului – având un indice glicemic foarte mic, semințele de chia favorizează absorbția lentă a alimentelor, susținând reglarea și stabilizarea nivelului glicemiei din sânge;
Susțin curele de slăbire – sunt nutritive și bogate în proteine ușor digerabile, și scad apetitul datorită senzației de sațietate pe care o dau prin volumul mare de apă absorbit;
Previn afecțiunile cardiovasculare – au un conținut ridicat de acizi grași Omega 3 și fibre ce reglează nivelul colesterolului din sânge și tensiunea arterială.
Valori nutriționale / 100 g:
Energie: 1839 kJ / 446 kcal
Proteine: 17 g
Grăsimi: 31 g, din care acizi grași saturați: 3,3 g
Carbohidrați: 7,7 g, din care zaharuri: 0 g
Fibre: 34 g
Sare: 0,04 g
Conținutul de sare se datorează exclusiv prezenței acesteia în mod natural în produs.
Țara de origine: Peru