Plină cu informații ușor de înțeles și cu 50 de rețete ușor de preparat, aceasta este prima carte care ne învață cum să folosim condimentele și cum să gătim cu ele astfel încât să obținem beneficii terapeutice și preventive maxime pentru sănătatea noastră. |
Dorești să afli marele secret care poate combate bolile? Ei bine, acesta constă într-o dietă bogată în alimente integrale precum legumele și fructele, dar și în condimente. Studii științifice din întreaga lume au asociat condimentele cu prevenirea și tratarea a peste 150 de probleme de sănătate, printre care se numără boala cardiovasculară, cancerul, diabetul de tip 2 și boala Alzheimer. Condimentele sunt atât de puternice deoarece sunt extrem de bogate în niște compuși vegetali care combat oxidarea și inflamațiile, cele două procese care conduc la marea majoritate a bolilor cronice. Cel mai mare expert la nivel mondial în folosirea terapeutică a condimentelor culinare, dr. Bharat Aggarwal, ne explică în această carte cum poate fi folosită puterea vindecătoare a acestora. Dacă vei citi această carte, vei afla cum poți integra într-o mai mare măsură 50 de condimente vindecătoare în viața ta, pentru un stil de viață mai sănătos. Vei găsi aici: · Un ghid de la A la Z al condimentelor despre care se știe că au un potențial preventiv sau vindecător pentru 150 de condiții medicale, de la acnee, artrită și anxietate până la atac cerebral, ulcer și riduri. · 50 de rețete delicioase și ușor de preparat, dintre care unele reprezintă variante ale rețetelor clasice, precum Pui Oreganata și Gulaș Unguresc, iar altele sunt complet noi, precum: supă de roșii coapte cu fenicul și mentă sau pere condimentate în vin de porto cu anason stelat. · Două duzini de amestecuri de condimente pe care să le ai la îndemână pentru a da un gust delicios preparatelor tale cu un efort minim. · Un ghid al condimentelor pentru diferite boli. Lasă-l pe dr. Aggarwal să te învețe cum poți profita la maxim de beneficiile vindecătoare ale condimentelor! Consumă mai multe condimente… și prelungește-ți viața Știai că: · Rozmarinul este unul dintre cele mai puternice antioxidante de pe pământ? · Piperul negru îți protejează celulele creierului? · Chili ușurează simptomele artritei? · Turmericul are proprietăți anti-cancer foarte puternice? Studiile științifice de ultimă oră arată că mirodeniile conțin substanțe care îmbunătățesc și mențin starea de sănătate, într-o măsură chiar mai mare decât plantele medicinale, fructele și legumele. În această primă carte despre folosirea condimentelor în vederea vindecării, unul dintre cei mai mari experți la nivel mondial în acest domeniu prezintă detaliat 50 de condimente diferite și beneficiile lor pentru starea de sănătate. În interiorul cărții vei găsi: · Un ghid de la A la Z al condimentelor despre care se știe că au un potențial preventiv sau vindecător pentru 150 de condiții medicale, de la acnee, artrită și anxietate până la atac cerebral, ulcer și riduri. · 50 de rețete delicioase și ușor de preparat, cum ar fi: pâine prăjită franțuzească cu banane și scorțișoară, ciorbă de pește, Pescarul din Golf, Boeuf Bourguignon, creveți cu sos picant de migdale și piper, cartofi la cuptor cu condimente și negrese Los Banos cu conținut redus de grăsime, și · Un ghid al condimentelor pentru diferite boli. „Dr. Aggarwal prezintă valoarea terapeutică a condimentelor într-o manieră ușor de înțeles și de aplicat în practică de către cititori. Aceste alimente cu efecte terapeutice extrem de puternice trebuie să facă parte integrantă din orice plan dietetic pentru vindecare”. - Dr. David Heber, profesor și director al Centrului pentru Nutriție Umană din cadrul UCLA, Școala de Medicină David Geffen din cadrul UCLA, Los Angeles „Am citit cu mare interes și cu o plăcere la fel de mare noua și fascinanta carte a dr. Aggarwal, Mirodenii vindecătoare, și o recomand tuturor celor interesați de folosirea condimentelor pentru prevenirea și tratarea bolii cardiovasculare, diabetului, cancerului și altor probleme de sănătate”. - Dr. James A. Duke, autorul cărții Farmacia verde și fondatorul organizației „The Green Farmacy Garden” Cuprins:
Introducere Din laboratorul meu în bucătăria ta Condimentele au existat întotdeauna în viața mea – în dieta mea, în cabinetul meu medical și în mintea mea, încă de când eram copil în Punjab, India de nord. La ora actuală, ca profesor la departamentul de Terapie Experimentală al Centrului pentru Studierea Cancerului M.D. Anderson din cadrul Universității din Texas, condimentele reprezintă subiectul multor experimente din laboratorul meu. Acestea ne ajută pe mine și pe colegii mei să descoperim secretele moleculare și biochimice care se ascund în spatele puterii terapeutice ale acestor remedii cunoscute din vechime. În plus, studiile pe oameni ne ajută să folosim aceste descoperiri în lupta împotriva cancerului. Când creșteam în India, condimentele erau principalele remedii pe care le folosea familia mea pentru orice boală, respectând tradiția Ayurvedei, sistemul indian de vindecare naturală ce folosește condimente, plante medicinale și un stil de viață sănătos pentru a preveni și trata bolile. Asta nu înseamnă că familia mea privea condimentele doar ca pe niște remedii. Înainte de toate, ele erau mirodenii. Cunoașterea felului în care pot fi combinate în mod creativ acestea pentru a găti face parte integrantă din cultura familială indiană, fiind o artă casnică extrem de naturală pentru noi, ca și cum ar face parte din ADN-ul nostru. În India este o mare onoare să gătești pentru oaspeți, căci cele mai bune mâncăruri sunt întotdeauna cele gătite acasă, nu la restaurante. În aceste condiții, îți poți imagina cu ușurință suferința mea când, în anul 1973, după ce mi-am luat masteratul în biochimie în India, am venit la Universitatea din Louisville pentru a-mi da doctoratul. Mi-a fost imposibil să găsesc vreun restaurant care să servească alimente vegetariene condimentate sau piețe care să vândă condimentele după care tânjeam! Din fericire, un profesor mi-a povestit despre Berkeley, California, un mediu mult mai „liberal”, în care poți găsi absolut orice, inclusiv alți vegetarieni și condimente exotice. Fără să mai stau pe gânduri, m-am urcat într-un autobuz Greyhound care se îndrepta către Berkeley, California, și mi-am dat acolo doctoratul. Într-adevăr, Berkeley s-a dovedit a fi raiul american al condimentelor. Am reușit să găsesc toate alimentele și condimentele de care aveam nevoie pentru a-mi recrea în America modul de viață vegetarian pe care îl știam dintotdeauna și pe care îl iubeam. Prima mea slujbă după ce am absolvit Universitatea Berkeley a fost minunată. Am fost angajat de Genentech, una din primele companii care s-au specializat în inginerie genetică pentru a descoperi tratamente genetice împotriva cancerului. În timpul celor nouă ani fascinanți în care am lucrat la Genentech, am făcut numeroase descoperiri științifice importante, inclusiv izolarea factorului de necroză a tumorilor (TNF), o proteină de gen Jeckyl-and-Hyde[1], absolut critică pentru reglarea sistemului imunitar și care joacă un rol important în declanșarea inflamației care stă la baza cancerului și a multor altor boli cronice. Cât timp am lucrat la Genentech, o companie farmaceutică deloc interesată de investigarea condimentelor în scopuri terapeutice, nu am uitat nici o clipă de bunii mei prieteni aromați, care nu au lipsit niciodată din mesele mele! Mi-am adus aminte de pulberea galben-strălucitoare numită turmeric pe care mama o punea practic în orice mâncare. De asemenea, dacă mă juleam sau mă tăiam, o presăra pe rană. Sau mi-o punea pe frunte atunci când aveam febră. Dacă îmi era greață, îmi dădea ghimbir și mă ajuta imediat să mă simt mai bine. Dacă nu puteam dormi, îmi dădea coriandru cu lapte cald. În zilele caniculare de vară făcea pentru întreaga familie o băutură răcoritoare din kokum, un condiment indian care ne răcorea instantaneu, ca prin farmec, ca și cum am fi stat sub jetul răcoritor al unei cascade. (Vei găsi rețeta la pagina 152.) Practic, toate condimentele din bucătăria mamei erau folosite în egală măsură ca alimente și ca remedii medicinale. Remediile populare folosite de mama fac parte integrantă din materia medica a celor mai vechi texte medicale din India, China și Tibet. M-am întrebat adeseori: cât de puternice sunt aceste condimente? Ar putea fi oare curcuminul, ingredientul activ din turmeric, sau garcinolul, ingredientul activ din kokum, suficient de puternice pentru a încetini sau opri creșterea unei tumori? (Mai târziu am descoperit că răspunsul la ambele întrebări de mai sus este afirmativ.) Interesul meu flagrant față de descoperirea secretelor atacului letal al cancerului și ale puterii vindecătoare a condimentelor m-au condus în anul 1989 la Houston, mai exact la Departamentul de Terapii Experimentale de la Centrul de Studiere a Cancerului M.D. Anderson din cadrul Universității din Texas. În timpul anilor 90, am descoperit aici că substanțe precum curcuminul chiar sunt active împotriva cancerului. Numeroasele experimente pe care le-am făcut m-au ajutat să înțeleg mai bine potențialul acestui condiment. Am descoperit astfel că el este într-adevăr capabil să atace cancerul la sân… cancerul la colon… și cancerul pancreatic. La ora actuală, rezultatele pozitive ale acestor cercetări sunt testate în diferite studii clinice direct pe pacienții bolnavi de cancer. La început, cercetările mele referitoare la „medicina populară tradițională” nu au atras foarte multă atenție la conservatorul Centru M.D. Anderson. Când i-am spus prima dată unui medic oncolog că un compus dintr-un condiment indian obișnuit are proprietăți anticancerigene, acesta m-a dat politicos afară din cabinetul său. Câteva luni mai târziu, am participat la o conferință din India împreună cu dr. John Mendelsohn, președintele M.D. Anderson și unul dintre cei mai influenți oncologi din Statele Unite. El a participat acolo la prezentarea mea referitoare la potențialul terapeutic al curcuminului, după care mi-a spus: - Nu am avut nici o idee că știința din spatele rezultatelor tale este atât de solidă. Am continuat să discutăm pe acest subiect de-a lungul drumului înapoi către Statele Unite. Până când am ajuns la Houston, dr. Mendelsohn s-a decis să lanseze un studiu pe oameni cu privire la curcumin și la cancer. La ora actuală există zeci de studii pe oameni referitoare la curcumin care s-au încheiat și multe altele în curs de desfășurare. Cercetările arată că curcuminul poate ajuta la tratarea multor probleme de sănătate, printre care boala cardiovasculară, Alzheimer, artrita, problemele la prostată, boala colonului inflamat, psoriazis, și desigur, diferite cancere, inclusiv cel colorectal, la sân, pancreatic, la vezica urinară, oral, cervical și la stomac. Descoperirea fantasticei capacități de vindecare a turmericului și a curcuminului m-a făcut să continui să investighez și alte condimente în laboratorul meu. Am făcut experimente cu multe alte condimente și cu componentele lor: garcinolul din kokum, zerumbonul din ghimbir, acidul ursolic din oregano, quercetina din ceapă, capsaicina din chili și ellagitaninele din rodii, ca să numesc doar o mică parte dintre ele. În acest fel, am descoperit că într-adevăr, condimentele și componentele lor sunt remedii extrem de puternice. În anul 1995, când am început să investighez turmericul, existau mai puțin de 50 de studii științifice publicate referitoare la potențialul terapeutic al condimentelor. La ora actuală există mii de astfel de studii. Cercetătorii din lumea întreagă au început să asocieze condimentele culinare cu prevenirea și tratamentul a peste 150 de probleme legate de sănătate. Ei au descoperit că mirodeniile conțin compuși care reduc oxidarea și inflamațiile, cele două procese care stau la baza marii majorități a bolilor cronice. Studiile care au analizat tiparele dietetice și bolile (așa-numitele studii ale populației sau epidemiologice) au asociat la rândul lor consumul ridicat de condimente cu incidența redusă a bolilor cronice. Aceste studii nu au scăpat atenției Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Institutelor Naționale ale Sănătății (NIH), dar guvernul american nu se grăbește să informeze publicul larg că dieta americană standard este săracă în condimente. Acestea nici măcar nu sunt menționate în piramida alimentelor publicată de USDA! De aceea am scris această carte. |