Imunitatea are moduri diferite de a ne împiedică să ne îmbolnăvim. Există trei tipuri de imunitate: înnăscută, adaptativă și pasivă.
- Imunitatea înnăscută este cea care face referire la caracteristicile ereditare privind sistemul imunitar, la prima linie de protecție împotriva microbilor.
- Imunitatea adaptativă, cea care se dezvoltă pe întreaga perioadă a vieții – o dezvoltăm când suntem expuși la boli sau odată cu vaccinurile.
- Imunitatea pasivă apare când suntem deja protejați de un agent patogen de imunitatea pe care am ‘’câștigat-o’’ deja de la altcineva. Este de scurtă durată – ex. anticorpii din laptele matern al mamei.
Simptomele imunității scăzute
Un sistem imunitar deficitar, slăbit, va prezenta o sensibilitate mai mare în fața bolilor. Iată care sunt simptomele care ar trebui să îngrijoreze:
-
Oboseala accentuată și nejustificată
-
Stări de apatie, chiar anxioase
-
Infecții repetate de tipul candida, ORL, urinare, dar și apariția herpesului și a răcelilor frecvente
-
Inflamarea ganglionilor limfatici
-
Vindecarea lentă a rănilor
-
Reacții alergice. Punctăm că alergiile sunt reacții ale sistemului imunitar care confundă agenții inofensivi, de exemplu, praful, mucegaiul, polenul, cu agenți patogeni și dezvoltă anticorpi care să-i anihileze. De aceea apar strănutul, lăcrimarea și congestia nazală.
Cauzele imunității scăzute
Pe lângă afecțiunile sistemului imunitar, categorie în care intră alergiile, afecțiunile autoimune și imunodeficitare, există o serie de factori care slăbesc sistemul imunitar:
-
Stresul, oboseala cronică și insomniile
-
Depresia, anxietatea și tristețea prelungită
-
Dieta dezechilibrată
-
Consumul excesiv de alcool și tutun, dar și de substanțe stupefiante
-
Anumite medicamente, categorie din care fac parte antibioticele și cortizolul
-
Expunerea constantă la poluare.
Alimente care cresc imunitatea
Indiferent că te încearcă o răceală sau vrei doar să te protejezi împotriva afecțiunilor de sezon, iată care sunt alimentele care cresc imunitatea organismului:
-
Citricele
-
Kiwi, mai bogat in vitamina C decât o lămâie
-
Coacăzele negre, afinele și murele, conțin cei mai mulți antioxidanți
-
Strugurii negri, bogați în resveratrol, cel mai puternic antioxidant din natură
-
Măceșele și cătina
-
Usturoiul și ceapa
-
Ghimbirul și turmericul
-
Iaurtul
-
Cereale integrale
-
Varza, brocolli, spanacul, sfecla roșie și morcovii;
-
Ardeiul iute
-
Stridiile
-
Bitterul suedez
Acest blog conține sfaturi utile, însă nu pune diagnostic, tratează și previne. Pentru mai multe informații trebuie să consultați medicul.