Arbust intanit in Europa, in nord-vestul Africii si in vestul Asiei, macesul (Rosa canina) este foarte apreciat in medicina naturista, in special datorita complexului de vitamine pe care il contine (A, B1, B2, C, K, P, E).
Dintre ingredientele bioactive pe care le regasim in macese trebuie sa amintim si substante glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide si glicozide ale beta-sitosterolului. Toate acestea substante nutritive recomanda macesele, precum si ceaiul de macese drept un adevarat panaceu.
Este un rezervor de vitamine pentru organismul uman! Macesele, administrate sub forma de pulbere sau ceai, sunt indicate in intoxicatii, diaree, afectiuni hepatice, febra, viermi intestinali, palpitatii, afectiuni ale rinichilor si ale vezicii urinare, bronsita cronica si tuse de batranete.
Infuzie: 1-2 lingurite cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 10-15 minute acoperite, apoi se strecoara, administrandu-se 3 cani cu infuzie pe zi.
Decoct: peste 2 lingurite de produs vegetal se toarna o cana (250ml) de apa clocotita, apoi se pune la fiert la foc mic timp de 10 minute, dupa care se strecoara si se administreaza cate 2-3 cani pe zi.
Ingrediente: fructe de maces (Rosa canina) – 100%.