Leguminoasă bogată în proteine, fibre, vitamine (cum ar fi acid folic și complexul B) și minerale (fier, magneziu, fosfor, zinc).
Descriere:
Cunoscut si sub numele de mazarea berbecilor, nautul este una dintre primele legume cultivate, astazi fiind folosit pe scara larga in nordul Africii, estul Mediteranei si in India. Este ingredientul principal in mancaruri celebre ca hummus si falafel, inlocuind in buna parte proteinele din carne. Are un continut ridicat de proteine, hidrati de carbon si grasimi, vitamine (B9, B1, B6), minerale (de magneziu, cupru, fosfor, fier, magneziu, potasiu, zinc), fiind un aliment nutritiv si diuretic, recomandat in mod special in astenia fizica si psihica si in convalescenta. Boabele de naut prajite si macinate au un puternic efect stimulent digestiv si nervos, putandu-se constitui chiar intr-un foarte bun inlocuitor pentru cafea, iar apa de naut poate combate raceala (confera o stare de vitalitate), fiind apreciata totodata si ca revigorant masculin.
Beneficii:
Utilizări: Năutul poate fi folosit pentru prepararea humusului, supei de năut, tocănițelor, salatelor și chiftelelor vegetale. De asemenea, poate fi prăjit pentru o gustare crocantă sau transformat în făină pentru rețete de patiserie.
Ingrediente: Năut boabe 100% natural (Cicer arietinum).
Valori nutritionale/100g:
Energie: 1524kJ / 364kcal;
Proteine: 19.3g;
Grasimi: 6.45g din care acizi grasi saturati: 0.6g;
Carbohidrati: 60.65g din care zaharuri: 10.7;
Fibre: 17.4g;
Sare: 0.0005g.
Mod de preparare: Se recomandă înmuierea în apă timp de 8-12 ore înainte de fierbere. Se fierbe aproximativ 60-90 de minute, până când boabele devin fragede. Poate fi utilizat în diverse rețete culinare.
Atenționări: Poate conține urme de gluten, nuci sau semințe.