Prezentare generala:
Cicoarea face parte din familia Asteraceae, fiind o plantă cunoscută şi apreciată încă din antichitate.
În Egiptul Antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare şi renale.
Începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea, rădăcinile sunt utilizate pentru obţinerea surogatului de cafea.
Planta are frunze mici, oval-lanceolate şi flori de culoare albastră. Se mai numeşte cicoară, cicoare de câmp, cicoare de vară, cicoare sălbatică, cicorie amară, cociţă, dudău, floarea-secerei, încingătoare, scai voinicesc, sporiş.
Recomandari:
-este eficienta in tratarea tulburariulor renale
-tulburariulor hepatice
-tulburariulor urinare
-tulburariulor satomacale
-tulburariulor ale splinei.
-face bine in cazuri de icter
Actiuni:
-tonic hepatic
-tonic digestiv
-stomahic
-coleretic
-colagog
-laxativ uşor
-diuretic
-depurativ
-remineralizant
-antianemic
-slab hipoglicemiant
-antiaritmi
-hipotensiv
Ingrediente:
-principii amare (lactucopicrină, lactucină)
-acid cicoric
-taraxasterol
-flavonozide
-cumarine
-compuşi triterpenici
-lactone sescviterpenice
-substanţe minerale
-inulină
Indicatii:
Se utilizează ca adjuvant în:
-afecţiuni hepatobiliare (hepatite, icter, congestie hepatică, colecistopatii, diskinezie biliară)
-tulburări digestive (anorexie, balonare, digestie lentă)
-constipaţie
-congestii splenice
-anemie
-guta
-alimentaţia dietetică a diabeticilor
-în curele de slăbire
Mod de preparare si administrare:
Frunzele andivei comune de gradina (Cichorum endive) se folosesc in salate.
Este de gasit in majoritatea gradinilor si campurilor.