Armurariul (Silybum marianum sau ciulinul laptelui) este o planta din familia Asteraceae originara din Europa de Sud si Asia, in Romania intalnindu-se mai ales in zonele calde si insorite.
Semintele sale (fructele) sunt folosite in scopuri medicinale datorita continutului de silimarina (cu efect hepaoprotector).
Armurariul este indicat in boli hepatice (hepatite cronice, ciroze sau insuficienta hepatica), este un protector al ficatului in chimioterapie, intoxicatii accidentale cu ciuperci otravitoare sau cu diverse substante toxice, este adjuvant in alcoolism, digestie dificila, constipatie sau hipotensiune arteriala, cancer sau boli de piele (psoriazis, vitiligo), deficite imune sau hiperolesterolemie.
Infuzie: 1 lingura cu planta se adauga la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara, administrandu-se 3 cani cu infuzie pe zi cu 30 de minute inainte de masa.
Macerat la rece: 1 lingura cu planta adaugata in 250ml de apa, amestecul se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
Ingrediente: fructe de armurariu (Silybum marianum) – 100%.
Contraindicatii: alergie la plante din famiila Asteraceae / Compositae.