Prezentare generală:
Circa 3% din productia mondiala de cartofi se foloseste pentru fabricarea amidonului (circa 2 mil. tone pe an). Amidonul se foloseste nu numai pentru fabricarea produselor alimentare, dar si pentru industria hartiei si cea a textilelor, pentru fabricarea adezivilor si pentru recuperarea uleiurilor minerale brute.
Dintre amidonurile alimentare folosite in mod curent, amidonul de cartofi are particule de dimensiuni mari (5 – 100 microni). Fata de celelalte amidonuri din cereale, amidonul din cartofi are un continut foarte mic de lipide si glucide, transformandu-se in pasta la temperaturi mai mici, iar pasta respectiva este mult mai clara. Pe de alta parte vascozitatea solutiei de amidon de cartofi este foarte mare.
Continutul foarte scazut de proteine si grasimi din amidonul de cartofi determina un gust mult mai putin amidonos, iar tendinta de a spuma este redusa. In contrast cu gradul relativ scazut de polimerizare a amilozei din amidonurile din cereale, care tind sa retrogradeze rapid (devin insolubile si duc la invechirea produselor de panificatie) amidonul din cartofi contin o amiloza cu masa moleculara mai mare, care interfera cu procesul de retrogradare.
Ca orice alt tip de amidon si cel din cartofi poate fi modificat sau prin pregelatinizare poate deveni solubil. De aceea se gaseste sub numeroase forme care se pot folosi in industria alimentara si nealimentara.