Utilizarea Laptelui de Magarita in scopuri medicale este atestata inca din antichitatea egipteana.
Hippocrates (460 - 370 î.Hr.), tatăl medicinei, a fost primul care a scris despre beneficiile lui medicale.
În epoca romană, Laptele de Magarita a fost recunoscut ca remediu, în lucrarea sa enciclopedică, Naturalis Historia, de catre Plinius cel Bătrân (23-79 d.Hr.) care a scris intensiv despre beneficiile sale pentru sănătate.
Ulterior, faimosul naturalist francez, Georges-Louis Leclerc (1707-1788), menționează beneficiile Laptelui de Magarita în Histoire Naturelle.
In secolul XX-lea, conform Bullettin de l'Académie de Médicine din 1882, medicul Parrot de la Spitalului de copii Enfants Assistès, din Franta, hraneste bebelusii si copiii orfani exclusiv cu acest lapte.
Cleopatra, regina Egiptului si imparatesele romane se imbaiau in Lapte de Magarita pentru a-si mentine pielea catifelata.
Laptele de magarita este un aliment- medicament scump si relativ rar, deoarece cantitatea de lapte pe care o poate produce o magarita este mica, intre 0,5 si 1,5 litri, nu mai mai mult de 6-7 luni pe an, iarna , si doar daca puiul recent nascut se afla inca langa mama. In Europa magaritele sunt crescute in ferme individuale mici.
Datele stiintifice ne releva faptul ca Laptele de Magarita este cel mai apropiat de laptele matern. Din acest motiv are un efect pozitiv asupra sanatii umane si ne poate ajuta in lupta organismului cu unele infectii.