Aroma pretioasa de origine indoneziana, condiment cald, picant-aromat si cu un parfum lemnos, dulce-amarui, nucsoara este samanta, cu un trecut tumultos, a unui arbore tropical vesnic verde, numit „Myristica fragrans”. Arborele de nucsoara este o specie perena de arbore nativ din flora indoneziana a Insulelor Banda ale arhipelagului Molucelor, denumit si „Insulele mirodeniilor”.
Arborele de nucsoara creste pana la o inaltime de 20 metri, avand o productie anuala de 1500-2000 de fructe, ce se asemana, ca forma si marime, cu piersica. Aceste fructe contin samanta sau miezul propriu zis al nucsoarei care este protejat la exterior de un invelis carnos rosu-portocaliu, un aril denumit si „macis”. Atat samanta, cat si arilul nucsoarei sunt utilizate ca si condiment, avand nuante diferite de gust. Dupa ce este recoltata, nucsoara se lasa 6-8 saptamani la uscat, dupa care este indepartat invelisul uscat. Samanta de nucsoara este comercializata fie intreaga, fie sub forma de pulbere macinata.
Istoricul tumultos al nucsoarei a facut ca aceasta sa fie una dintre cele mai scumpe mirodenii ale lumii, o afacere profitabila in special pentru negustorii de condimente din Evul Mediu. Negustorii arabi si indieni au comercializat condimentul de-a lungul Oceanului Indian si au fost primii care au introdus nucsoara in Europa, fiind urmati apoi de olandezi si britanici. in Europa medievala, nucsoara era cunoscuta indeosebi de catre europenii instariti, care o foloseau nu doar ca un condiment si agent de conservare, dar si ca pe o planta cu proprietati medicinale remarcabile. Europenii considerau nucsoara un remediu eficient contra virusilor gripali, dar mai ales pentru prevenirea ciumei bubonice. Din aceste motive, nucsoara costa mai mult decat greutatea sa in aur.
In zilele noastre, cel mai mare producator de nucsoara este Indonezia, urmat de alte tari precum: India, Sri Lanka, Grenada, Malaezia si Emiratele Arabe.
Nucsoara este comercializata intreaga sau macinata, cu rol condimentar, uneori si terapeutic. Din nucsoara se obtine si unt, dar si ulei esential de nucsoara. Uleiul este obtinut prin procedee de distilare la aburi, fiind folosit in industria parfumurilor, dar si in industriile farmaceutice. Untul de nucsoara este semisolid, maro-cafeniu si are atat gustul, cat si mirosul nucsoarei.
Nucsoara macinata poate fi adaugata la preparatele dulci, in special la cele festive, pregatite cu ocazia sarbatorilor de iarna, dar si la unele mancaruri ori bauturi, mai ales calde. Confera o aroma delicioasa, fermecatoare, un parfum aparte celor mai multe combinatii culinare. Descopera in continuare beneficiile, dar si modalitatile in care poti consuma nucsoara.
Desi este utilizata in mod uzual mai mult cu valoare condimentara decat terapeutica, nucsoara contine o paleta cuprinzatoare de compusi extraordinar de puternici, care contribuie la prevenirea unor afectiuni sau boli, conferind sanatate intregului organism. Efectele benefice ale nucsoarei se datoreaza continutului nutritiv bogat in vitamine, minerale si compusi organici, precum sunt uleiurile esentiale din compozitia nucsoarei.
Consumul de nucsoara confera urmatoarele beneficii:
● sursa bogata de antioxidanti – nucsoara contine mai multi antioxidanti esentiali pentru organism, inclusiv polifenoli, uleiuri esentiale si pigmenti antocianici (de exemplu, cianidina) care contribuie la prevenirea deteriorarii celulare, protejand starea de sanatate a organismul, intarind sistemul imunitar si prevenind instalarea afectiunilor cronice.
● actiune antiinflamatoare – monoterpenele, sabinenele, precum si celelalte substante antioxidante cu rol antiinflamator din compozitia nucsoarei contribuie la reducerea inflamatiei, prevenind aparitia bolilor cronice precum diabetul, artrita, afectiunile cardiovasculare. Actiunea antiinflamatoare are loc prin inhibarea anumitor enizme.
● afrodisiac tonic – sustine functiile sexuale, creste libidoul.
● proprietati antiseptice si antibacteriene – conform studiilor stiintifice, nucsoara distruge si impiedica dezvoltarea unor bacterii daunatoare, precum E.coli si Streptococcus mutans.
● contribuie la bunastarea digestiva – nucsoara este un remediu carminativ, eficient impotriva flatulentei si colicilor. Favorizeaza digestia si impiedica fermentatia intestinala.
● regleaza circulatia sanguina si presiunea arteriala
● hipocolesterolemiant – consumul de nucsoara contribuie la scaderea nivelului de colesterol.
● confera un somn odihnitor – trateaza insomnia, elimina stresul si oboseala.
● analgezic – uleiurile volatile din compozitia nucsoarei au efect antiinflamator, eliminand astfel durerile de muschi, articulatii, dinti, precum si orice alt tip de dureri.
stimuleaza sistemul nervos – nucsoara sustine functiile cognitive si previne afectiunile neurodegenerative. Este un remediu eficient impotriva depresiei si anxietatii, confera o dipozitie emotionala pozitiva. Este un remediu adaptogen, cu efect atat stimulant, cat si sedativ, in functie de nevoile organismului. Contribuie la recuperarea convalescentilor si faciliteaza o capacitate de concentrare mult mai ridicata.
● detoxifiant – consumul de nucsoara faciliteaza eliminarea toxinelor in special de la nivelul ficatului, rinichilor si intestinelor datorita uleiurilor cu proprietati antibacteriene din compozitia sa. indeparteaza inclusiv bacteriile de la nivelul cavitatii bucale, ce sunt responsabile pentru respiratia urat mirositoare. Din acest motiv, pastele de dinti ayurvedice au ulei esential sau pulbere de nucsoara in compozitia lor, eugenolul din nucsoara contribuind la improspatarea respiratiei si la eliminarea durerilor de dinti.
● confera sanatate pielii – uleiul, dar si pulberea de nucsoara, mentin tonusul pielii, trateaza punctele negre, porii infundati si acneea.
Gustul deopotriva dulce, aromat – picant si cu nuante amarui, impreuna cu un parfum lemnos si o aroma calda, au transformat in decursul timpului nucsoara in condimentul perfect pentru prepararea deserturilor, a produselor de patiserie sau cofetarie, dar si pentru aromatizarea bauturilor sau a unor mancaruri.
Poti adauga nucsoara pentru o aroma deosebita, dar si pentru un efect digestiv, la retetele favorite de fursecuri, biscuiti, prajituri, in compozitia cremelor, a glazurii sau a budincilor. Totodata, poti presara nucsoara peste orez sau gris cu lapte, in cerealele cu lapte, in salata de fructe, in compoturile de fructe. Nucsoara este, de asemenea, delicioasa in placinta de dovleac, dar si in preparatele festive special pregatite pentru sarbatorile de iarna, cum ar fi in cozonacul de Craciun. Nucsoara se imbina perfect cu alte condimente, precum scortisoara, cardamomul, cuisoarele si ghimbirul.
Nucsoara se potriveste de minune si combinatiilor sarate. Poti prepara o salata gustoasa din cartofi copti, presarati cu putina nucsoara. Poti adauga nucsoara si la mancarurile cu varza, la tartele cu spanac, la orice preparat care are in compozitia ei branza, oua sau smantana. Este excelenta in sosul Bechamel. Este delicioasa si cu orez, in diferite sosuri, in compozitia chiftelelor si a burgerilor, in asezonarea diferitelor mancaruri cu carne.
In prezent, regasim nucsoara in cele mai multe traditii culinare ale lumii. in gastronomia indiana, nucsoara este unul dintre ingredientele amestecurilor de condimente denumite „garam masala” care sunt folosite, de regula, in aromatizarea curry-ului. in Indonezia, nucsoara este folosita cu scopul de a condimenta inclusiv unele supe traditionale, in timp ce in bucataria olandeza nucsoara este adaugata la mancarurile care au la baza conopida, varza de Bruxelles sau fasole verde. Italienii pun cel putin un varf de cutit de nucsoara in compozitia pastelor tortellini, dar si la sosul bolognez, iar preparatelor englezesti traditionale, in special celor festive, asociate sarbatorii Craciunului, nu le lipseste niciodata nucsoara.
Bauturile calde sunt, de asemenea, mult mai aromate si imbietoare daca vei alege sa adaugi in compozitia lor putina nucsoara. De la ciocolata calda, espresso, la vin fiert, cidru de mere, lichior de oua si pana la masala chai (ceaiul indian condimentat) sau simplul ceai, infuzie sau macerat terapeutic la care adaugam si nucsoara, toate aceste retete, desi variate, nu ar mai fi la fel fara acel praf aromat si parfumat de nucsoara macinata.
Consumata in cantitati mici, nucsoara macinata nu predispune la efecte adeverse, ci dimpotriva, are o multime de efecte benefice asupra organismului. Consumul de nucsoara este contraindicat:
● in cantitati mari si pe termen lung din pricina miristicinei, un compus cu proprietati psihoactive ce intra in special in componenta uleiului esential. Miristicina poate cauza simptome precum halucinatiile, pierderea controlului muscular si unele intoxicatii, asociate cu tahicardie, greata, voma, dezorientare sau agitatie.
● persoanelor cu alergie la nucsoara, deoarece le poate cauza efecte adeverse, chiar si dermatita de contact.
● femeilor insarcinate le este contraindicata nucsoara in cantitati mari, din pricina miristicinei, dar si a faptului ca poate declansa travaliu prematur si avort spontan.
In concluzie, nucsoara nu este contraindicata atunci cand este administrata sau folosita in cantitati uzuale, mici, cu rol condimentar sau ca supliment alimentar ori adjuvant, in combinatie cu alte remedii terapeutice. Consumul de nucsoara in cantitati mari este, insa, contraindicat.