Ceaiul de rozmarin:
Mod de utilizare:
Intern: infuzie-peste o lingurita cu plantă se toarna 250 ml apă clocotita. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, inainte de mesele principale.
Extern: se prepara decoct din o lingura cu planta la 250 ml apa. Se fierbe 2-3 minute. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se pun comprese cu decoct peste zonele afectate.
Contraindicaţii:
Nu se recomanda femeilor insarcinate. Intern, în cantităţi mari (peste 15 grame pe zi) rozmarinul este toxic, producând gastroenterite şi nefrite.
Ingrediente:
Frunzele plantei de rozmarin (Rosmarinus officinalis L.)
Principii active: Ulei volatil in care predomina camfenul, borneolul si camforul, acid rosmarinic, flavone, triterpene, saponine, tanin, vitamina C. Frunzele de rozmarin conțin 1,2-cineol, α-pinen, apigenina, betulina, acid betulinic, acid cafeic, camfor, acid carnosic, carnosol, carnosat de metil, cirsimaritină, diosmin, beta-D-glucuronid, luteolin 3′-O-(3″-O-acetil)-beta-D-glucuronid, acid oleanolic, rosmadial, rosmanol, acid rosmarinic, scutellarein, timol, acid ursolic.