Salvia comuna (Salvia officinalis) este cultivata de secole in Lumea Veche pentru proprietatile sale alimentare si medicinale. Astfel, ea a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru a evita raul, impotriva muscaturile de sarpe, pentru cresterea fertilitatii femeilor si multe altele.
John Gerard (1597) afirma ca salvia „este deosebit de buna pentru cap si creier, accelereaza simturile si memoria, intareste tendoanele, reda sanatatea celor care sufera de paralizie si indeparteaza tremurul membrelor.”
A mai fost folosita intr-o pudra de dinti in amestec cu sare, pentru ingrijirea parului, pentru muscaturi de insecte si intepaturi de viespi, in stari nervoase sau afectiuni mentale, in preparate orale folosite in cazuri de inflamare a gurii, a limbii si a gatului sau pentru a reduce febra.
Supliment alimentar ce sustine sanatatea oaselor si a articulatiilor, sanatatea sistemului respirator si a celui digestiv, stimuleaza hipofiza si glandele hormonale feminine si reduce simptomele in cazul menopauzei (bufeuri si transpiratii nocturne). Are efet antiseptic si reduce transpiratia abundenta.
Intern:
Infuzie: o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara, administrandu-se 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 minute inainte de mese.
Macerat la rece: o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
Extern: se fac spalaturi locale cu macerat sau cu infuzie de planta, pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul cavitatii bucale.
Ingrediente: frunze de salvie (Salvia officinalis) – 100%.
Contraindicatii: sarcina, alaptare, alergie la plante din familia Lamiaceae.