Este apreciat pentru culoarea sa galben-aurie intensă și pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante, datorită curcumei, compusul său activ.
Descriere:
Turmericul (Curcuma longa), numit și șofran indian sau curcuma, este un condiment din familia ghimbirului folosit de mii de ani pe continentul asiatic, cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene, anticancerigene, antifungice și efecte benefice în tratarea unor boli precum diabetul, alergiile, artrita, Alzheimer, bolile de inimă și multe alte boli cronice. Pudra de turmeric (de culoare galben-portocalie) se obține din rădăcina uscată a plantei și este ingredientul principal în praful de curry (amestec de mai multe condimente).
Având ca principal component activ curcumina (polifenol de culoare galben-portocalie, care îi conferă și nuanța specifică), poate fi utilizat în supe cu paste, sosuri, băuturi (sucuri de fructe, ceai cu ghimbir și suc de lămâie sau chiar lapte), amestecat cu unt sau diluat în iaurt. Este folosit drept conservant în mâncăruri, în cosmetică, în medicina tradițională, dar și pentru vopsirea hainelor.
În India era utilizat împotriva durerilor de stomac, a problemelor pielii, musculare sau în artrită, iar în China a fost folosit ca analgezic împotriva colicilor, hepatitei sau durerilor în piept.
Biodisponibilitatea turmericului este însă redusă din cauza slabei asimilări în organism a principalului său ingredient activ – curcumina.
Pentru a-i crește gradul de absorbție este importantă combinarea acestuia cu piper negru (piperina crește de 2000 de ori absorbția curcuminei) sau cu grăsimi (lapte gras, ulei de cocos, de floarea-soarelui, de măsline etc.).
Silimarina (din armurariu), quercetina (din mere, struguri, ceapă, citrice etc.) și bromelina (din ananas) măresc, de asemenea, biodisponibilitatea turmericului.
Pentru a-i spori solubilitatea în apă, amestecurile pot fi încălzite la temperaturi înalte fără a-i diminua eficiența terapeutică. Se pot adăuga și alte condimente care să-i îmbunătățească gustul și efectele terapeutice: scorțișoară, cardamon.
Ingrediente: 100% turmeric pudră (Curcuma longa), fără aditivi, conservanți sau coloranți artificiali.
Rețetă – Lapte auriu
Laptele auriu (haldi ka doodh / lapte cu turmeric) este un remediu indian foarte popular, servit în general înainte de culcare pentru a induce somnul, dar prezintă multe alte efecte benefice:
– artrite și dureri articulare;
– răceală și tuse;
– indigestie și diaree (pentru diaree se folosește lapte degresat);
– întreținerea tenului;
– detoxifiere generală (purificarea sângelui și a ficatului) etc.
Obținerea pastei de turmeric:
Se amestecă bine într-un vas mic ¼ cană pudră de turmeric, ½ linguriță piper măcinat și ½ cană apă. Se încălzesc la foc mediu amestecând continuu până capătă consistența unei paste (nu durează mult). După răcire, se păstrează la frigider într-un borcan de sticlă. Este recomandat să fie consumată în câteva săptămâni, deoarece își pierde eficacitatea în timp.
Prepararea laptelui auriu:
Se amestecă într-un vas 1 cană lapte (se poate folosi și lapte de migdale, de cânepă sau de cocos), 1 linguriță ulei de cocos și ¼ linguriță pastă de turmeric (sau mai mult, după gust). Se încălzește la foc mediu, amestecând constant, având grijă să nu atingă temperatura de fierbere. Se adaugă miere după gust.
Valori nutriționale / 100 g:
Energie: 1771 kJ / 422 kcal
Proteine: 7.83 g
Grăsimi: 9.88 g, din care acizi grași saturați: 3.12 g
Carbohidrați: 64.93 g, din care zaharuri: 3.2 g
Fibre: 21.1 g
Sare**: 0.038 g
**Conținutul de sare se datorează exclusiv prezenței în mod natural a sării în produs.
Atenționări: A nu se depăși doza zilnică recomandată. Contraindicat în caz de obstrucții biliare sau alergie la turmeric. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să consulte medicul înainte de utilizare.
Condiții recomandate de depozitare: A se păstra la loc uscat și răcoros, ferit de lumină.
Prezentare: 250g.