Hrișca crudă este o pseudocereală nutritivă, bogată în proteine, fibre, vitamine (din complexul B, E) și minerale esențiale (fier, magneziu, cupru).
Descriere:
Semințe crude de hrișcă în gama de produse Kotys, ambalate în România pentru Asociația Quasar. Servită cu condimentele potrivite, este ușor de îndrăgit, ea mergând bine cu nucă și busuioc sau curry. Poate fi servită ca garnitură sau sub formă de terci și se poate folosi și pentru a prepara găluște de supă, chiftele și legume umplute.
Hrișca (Fagopyrum esculentum) este o plantă înrudită cu măcrișul, troșcoșul și rubarba, domesticită și cultivată în Asia de Sud-Est în jurul anului 6000 î.Hr., dar este cunoscută ca pseudocereală datorită semințelor sale utilizate culinar asemenea cerealelor, având în compoziție carbohidrați complecși, procente ridicate de Vitamina B3 (44%), cupru (122%), magneziu (58%), mangan (57%) și fosfor (50%), proteine (26%) și fibre (36%) și nu conține gluten.
În ceea ce privește utilizarea sa în bucătărie, sunt tradiționale pastele de hrișcă în Tibet, nordul Chinei, Japonia, Coreea și chiar în Italia. Crupele din hrișcă, prăjite și apoi fierte, au fost un terci obișnuit și în Europa (Estonia, Letonia, Lituania, Rusia, Ucraina, Belarus și Polonia), iar sub formă de clătite, hrișca este un meniu obișnuit în Rusia, Franța, Olanda, Belgia, India și Nepal. În ultimii ani, hrișca este folosită tot mai des și la fabricarea berii.
Valori nutriționale / 100g:
Energie: 1468 kJ / 346 kcal
Proteine: 24 g
Grăsimi: 2.71 g, din care acizi grași saturați: 0.59 g
Carbohidrați: 74.95 g, din care zaharuri: 0 g
Fibre: 28 g
Sare: 0.03 g
Conținutul de sare se datorează exclusiv prezenței sale în mod natural în produs.
Țara de origine: Polonia.