Prezentare generala:
Strugurii au fost mentionati in numeroase istorisiri biblice, unde era denumit “rodul vietii”.
Desi oamenii folosesc ulei din samburi de struguri inca din timpuri stravechi, acest ulei a intrat in atentia cercetatorilor abia la inceputul secolului XX.
Caracteristici:
Uleiul din samburi de struguri presat la rece extra virgin Cardinal are culoarea galben-verzui deschis, cu miros fin, specific semintelor si gust usor dulce-aromat, delicios.
Valori nutritive:
Uleiul din samburi de struguri contine 71 % grasimi polinesaturate, 18 % grasimi mononesaturate si 11 % grasimi saturate.
Este o sursa extraordinara de vitamina E si F, B5.
Contine minerale precum magneziu, potasiu, zinc, cupru, seleniu.
Uleiul din samburi de struguri este foarte bogat in resveratrol si procianidine, antioxidanti puternici cu efect de antiimbatranire.
Beneficii:
Bogatia vitaminelor existente in ulei din samburi de struguri face din acest produs un adevarat elixir pentru sanatate. El are proprietati terapeutice extraordinare:
-Mentine arterele sanatoase, scade colesterolul si este protector cardiovascular. Stimuleaza sistemul nervos si tine la distanta boala Alzheimer.
-Are proprietati antiinflamatorii, avand efecte benefice asupra tesuturilor din articulatii.
-Echilibreaza nivelul zaharului din sange, fiind indicat persoanelor bolnave de diabet.
-Antioxidantii care se gasesc in uleiul din samburi de struguri ajuta la prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase la colon, prostata, stomac, plamani.
-De asemenea, impiedica dezvoltarea unor formatiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele si adenofibroamele mamare.
-Protejeaza sanatatea oculara si imbunatateste vederea.
-Combate in mod eficient radicalii liberi, prevenind astfel degradarea celulara si aparita semnelor de imbatranire.
Cosmetica:
Uleiul din samburi de struguri are proprietati antiimbatranire.
Mentine elasticitatea pielii, diminueaza ridurile, protejeaza pielea impotriva arsurilor de soare si a vergeturilor.
Uleiul din samburi de struguri se absoarbe foarte rapid in piele si nu lasa urme grase.
Poate fi folosit ca o crema, aplicat pur pe piele sau in combinatie cu alte uleiuri naturale, cum sunt: ulei de nuca, ulei de in, ulei de germeni de grau, ulei de soia, ulei de catina.
Mod de administrare:
Uleiul din samburi de struguri presat la rece poate fi folosit atat in alimentatie, cat si la cure, in doze zilnice, pentru tratarea diferitelor afectiuni.
O cura de cel putin un an cu acest ulei, din care se va administra minimum 20 de ml pe zi, va avea efecte simtitoare.
Este ideal in salate, la prepararea maionezelor de casa, asezonat peste supe creme, legume, piureuri, sosuri, sufleuri, mancaruri din peste sau carne.
Conditii de pastrare:
A se pastra la temperatura de 15-23° C, in locuri uscate si intunecoase, ferit de razele soarelui.
Dupa fiecare utilizare strangeti bine capacul pentru a evita oxidarea uleiului.