Prezentare generala:
Originara din Mesopotamia, planta de in este cunoscuta din timpuri foarte vechi .
Una dintre primele inregistrari despre consumul semintelor de in vine din Grecia Antica, unde acestea erau foarte apreciate pentru calitatile si beneficiile lor.
Caracteristici:
Uleiul de in presat la rece extra virgin Cardinal are culoarea galben-aurie, clara, cu miros specific semintelor si gust foarte usor dulce-aromat.
Valori nutritive:
Ueiul de in presat la rece Cardinal este cea mai bogata sursa vegetala de Omega 3.
De regula, acizii grasi Omega 3 nu pot fi produsi de corpul uman.
Ei trebuie preluati in permanenta din surse alimentare.
Pe langa Omega 3, contine Omega 6 si Omega 9, vitaminele A, E, B6, zinc, magneziu, cupru, fosfor, lecitina, acid folic.
Beneficii:
Uleiul de in este un adevarat panaceu care ofera beneficii valoroase tuturor functiilor organismului.
Datorita componentelor sale, uleiul de in ajuta la scaderea colesterolului si a trigliceridelor din sange.
Reduce inflamatiile din organism, fiind benefic in tratamentul bolilor de guta, lupus, fibrochistica mamara.
Ajuta in tratarea afectiunilor renale si biliare, artrite.
Uleiul de in poate impiedica formarea calculilor biliari si chiar ajuta la dizolvarea pietrelor existente.
Avand in vedere rolul lui in eliminarea constipatiei, uleiul de in amelioreaza inflamatiile intestinale si hemoroizii.
Uleiul de in contine lignani, compusi vegetali care protejeaza organismul impotriva cancerului de san, colon, prostata si cel de piele si previne efectele imbatranirii.
Lignanii imbunatatesc functia uterina, trateaza problemele de fertilitate, diminueaza simptomele menopauzei si crampele menstruale.
Uleiul de in creste nivelul de energie din organism, imbunatateste activitatea metabolica, protejeaza impotriva leziunilor nervilor si sustine dezvoltarea si functionarea creierului.
Cosmetica:
Uleiul de in are actiune de vindecare si hidratare asupra pielii.
De aceea este recomandat in eczeme, acnee rozacee, psoriazis, piele arsa de soare.
Aplicat local, uleiul de in reduce liniile fine si ridurile, lasand pielea hidratata.
Este de mare ajutor in cazul unghiilor uscate, fragile si casante.
Mod de administrare:
Uleiul de in presat la rece poate fi folosit atat in alimentatie, cat si la cure, in doze zilnice, pentru tratarea diferitelor afectiuni.
Se foloseste in stare cruda la salate, sosuri, paste, supe, la preparate din legume, cereale sau diverse aperitive.
Conditii de pastrare:
A se pastra la temperatura de 15-23° C, in locuri uscate si intunecoase, ferit de razele soarelui.
Dupa fiecare utilizare strangeti bine capacul pentru a evita oxidarea uleiului.